ISTORIC
Rasa Hungarian Grey (Sură de Stepă) a ajuns, odată cu imigrația maghiară din secolul al IX-lea, din est în câmpiile maghiare. În trecut, rasa a fost folosită ca animal de tracțiune, dar începând cu anul 1861, a fost crescută pentru precocitate și pentru calitățile cărnii. Efectivele din rasa Hungarian Grey (Sură de Stepă) servesc drept bănci genetice, datorită rezistenței lor la boli și la condițiile de mediu precare. În anul 1975 se înregistrau doar 300 de vaci rămase în două exploatații, dar numărul a crescut de atunci și rasa s-a extins și în alte țări europene.
CARACTERISTICI
Rasa Hungarian Grey (Sura de Stepă ungurească) este foarte bine adaptată la condițiile pedoclimatice din țara de origine și condițiile de furajare variabile.
Culoarea robei este sură cu nuanțe de la argintiu la cenușiu închis. Culoarea la viţei este roşie, care devine, sub influenţa soarelui, gri în jurul vârstei de 6-8 luni. Din punct de vedere a dezvoltării corporale, rasa Sură de Stepă ungurească nu este omogenă.
Coarnele cel mai frecvent au aspect de liră, sunt albe, cu vârfurile negre. Sunt şi cazuri când coarnele sunt îndreptate orizontal sau sunt trase pe spate.
Rasa se caracterizează printr-o rezistenţă deosebită la factorii de mediu nefavorabili și are capacitatea de a converti eficient pășunile sărace. Referitor la producția de carne, rasa realizează în condiții bune de întreținere, un spor mediu zilnic de 800-900 g.