ORIGINE   

                  

Rasa de vaci Salers provine din jumătatea sudică a Masivului Central, din regiunea Auvergne din sudul Franței. Strămoșii acestei rase apar chiar în picturile rupestre de la Lascaux de acum mai bine de 15000 de ani, acestea părând stâns legate de vechile rase celtice și africane care au fost localizate în Masivul central. Cu un astfel de fond unic, rasa este considerată una dintre cele mai vechi rase cu o stabilitate genetică mare dintre toate rasele europene.

Condițiile climatice și geografice ale țării în care s-a dezvoltat rasa Salers au contribuit la rusticitatea rasei, animalele fiind rezistente și mai puțin pretențioase la condițiile de întreținere spre deosebire de alte rase exploatate pentru producția de carne.

STANDARDUL RASEI

 

Rasa Salers deţine următoarele caracteristici:

  • Culoarea robei este roșu mahon, cu diferite nuanțe, până la roșu închis, cu excepția petelor albe de la nivelul ugerului. Pielea este groasă, părul este lung, abundent și ondulat, aceste caracteristici oferindu-i acestei rase rezistența la condițiile neprielnice de mediu.
  • Extremitățile au de regulă o nuanță mai închisă, mai ales în cazul masculilor. Oglinda botului este roz, fără pete, iar ongloanele sunt de culoare neagră.
  • Coarnele sunt lungi, groase, în formă de liră, culoarea închisă spre negru la vârf și alb murdar spre bază.
  • Capul este scurt și larg, gâtul este scurt și gros.
  • Trunchiul este larg și mai ales adâncit, spinarea și șalele sunt largi și relativ lungi, pieptul este bine dezvoltat, toracele adânc și larg cu coaste bine arcuite, iar crupa este largă, cu musculatura bine dezvoltată.
  • Membrele sunt scurte, cu osatură fină, dar cu o rezistență remarcabilă.
  • Coada este subțire, lungă, bine prinsă de trunchi, de culoare roșie și mai deschisă la vârf.

CARACTERISTICI

 

Rasa este docilă, cu un instinct matern foarte bine dezvoltat, ușor de întreținut, rezistenţă la frig, capabilă să paşuneze în zonele cu altitudine ridicată.

Animalele din rasa Salers sunt masive, la vaci, talia este de 144 cm, greutatea corporală de 700-750 kg, iar la tauri talia este de 154 cm și greutatea corporală de 1000-1200 kg.

Aptitudinile pentru carne sunt evidente, în momentul înțărcării aceștia ajungând la o greutate de  270 kg. Este o rasă care valorifică foarte bine nutreţurile grosiere şi păşunea.

 

 

  • Fertilitate, fecunditate și longevitate

Rasa Salers este recunoscută pentru calitățile ei maternale, care garantează obținerea anuală a unui vițel înțărcat pe vacă, fără suplimente sau intervenții din partea crescătorului.

Intervalul între fătări este mai mic de 375 de zile, iar perioada de gestație este în medie de 280 de zile.

Datorită pelvisului ușor înclinat și mai ales a deschiderii sale pelviene excepționale și inegalabile, Salers nu prezintă nici o dificultate la fătare. Același lucru este valabil și pentru vițeii derivați din încrucișări cu tauri cu o dezvoltare musculară puternică din alte rase de carne.

Capacitatea de alăptare face ca vițeii să obțină un spor mediu zilnic între 1000 și 1100 g/zi, iar vițelele între 900 și 1000 g/zi. Astfel este posibilă obținerea unei greutăți minime la înțărcare de 320 kg la masculi  și 300 kg la female, fără suplimentarea alimentației cu concentrate. În plus, mamele din rasa Salers au un instinct matern deosebit de dezvoltat, oferind vițeilor protecție și grijă.

  • Rusticitatea

Caracterul rustic a rasei Salers s-a perfecționat de-a lungul timpului. Folosită anterior ca animal de tracțiune, rezistentă la transhumanță, Salers permite în prezent o bună valorificare a pășunilor datorită membrelor puternice și ongloanelor rezistente de culoare neagră.

Rasa se poate adapta cu ușurință atât la condițiile de întreținere în sistem extensiv, cât și la condițiile de întreținere în sistem intensiv.

Rasa Salers poate fi exploatată în condiții climatice dificile și nu prezintă probleme la variațiile puternice de temperatură (de la -15 la 30° C). În plus, pigmentarea brună a mucoaselor protejează împotriva afecțiunilor oculare.