ISTORIC

Rasa Pinzgau de Transilvania s-a format prin înscrucișări de absorbție dintre Mocănița și în mai mică măsură rasa Sură de Stepă, cu rasa Pinzgau Austriacă. A fost introdusă din tirolul austriac în anul 1860, în scopul ameliorării raselor locale, în ținutul Transilvaniei (Sibiu, Brașov, Hunedoara), Caraș-Severin și Bucovinei.

Metișii obținuți au demonstrat ulterior bune calități din punct de vedere productiv, iar de-a lungul timpului s-a demonstrat că rasa s-a adaptat foarte bine la specificul zonei datorită asemănării condițiilor naturale cu cele din țara de proveniență. Rasa a evoluat relativ izolată reproductiv de cea austriacă și a fost numită Pinzgau de Transilvania în anul 1960.

CARACTERISTICI

În general, taurinele din rasa Pinzgau de Transilvania prezintă un exterior plăcut, armonios, având o conformație caracteristică raselor cu aptitudini de producție intermediare. Rasa deține o rezistență deosebită față de condițiile destul de dure ale mediului și față de boli. Populația de taurine aparținând rasei, se caracterizează printr-o greutate medie de 470 kg, prezentând o variabilitate destul de pronunțată. Limitele de variabilitate foarte largi, între 345-615 kg, sunt consecința condițiilor de creștere care diferă în funcție de crescător și zonă. Pentru talie limitele de variabilitate sunt foarte largi, situându-se între 120-143 cm, iar pentru lungimea corporală între 161 și 181 cm.

Reprezentativ este tipul mijlociu care în condiții bune de creștere și îngrijire este mai productive și rentabil. Acest tip se caracterizează printr-un trunchi lung, larg și adânc, cu piept larg, torace spațios, abdomen voluminos și uger bine dezvoltat, bine prins de trunchi, cu mameloane mari și în general cărnoase.

Culoarea este roșie castanie sau neagra, cu o dunga alba care pornește de la grebăn, pe linia superioară a corpului, extinzându-se pe spinare, șale, crupă, coboară cuprinzând coada – perineul, ugerul, abdomenul și capul pieptului, formând inele albe în regiunea superioară a membrelor.

VACA DE DORNA – „Pinzgau negru”

După anul 1980, în Bucovina, în cadrul populaţiei de bovine de rasă Pinzgau s-a format o nouă varietate, numită Pinzgau de Dorna. Noua varietate a luat naştere în urma unor încrucişări nedirijate între taurinele locale de culoare cenuşie, cu tauri din rase specializate. Vaca de Dorna are o talie mai redusă comparativ cu bovinele din rasa Pinzgau, având însă o lungime a trunchiului mai mare, un torace mai larg şi un piept mai robust care este acoperit de o musculatură proeminentă.

Animalele din varietatea de Dorna sunt foarte bine adaptate condițiilor de mediu din acea zonă, au o rezistenţă la boli foarte ridicată. În aceleşi condiţii de întreţinere, bovinele din varietatea Pinzgau de Dorna dau producţii mai însemnate cantitativ şi valorifică mai bine hrana comparativ cu cele din rasa Pinzgau Roşu.

CARACTERE PRODUCTIVE

Orientarea în creșterea rasei Pinzgau de Transilvania a avut în vedere consolidarea genetică a caracterelor sub raportul conformației corporale, a culorii, menținerea și dezvoltarea aptitudinilor productive combinate (lapte-carne), rezistența sporită la factorii externi de mediu, indici de reproducție, de valorificarea hranei superior, toate acestea prin selecție, pe baza controlului performanțelor productive și a reproducției dirijate. 

Caracterele de producție sunt variabile, în funcție de zonă și condițiile de creștere – 3000-4500 kg, cu 3,85% grăsime. Durata lactației totale, nu depășește cu mult durata normală de 305 zile, rasa Pinzgau de Transilvania caracterizându-se prin lactații mai scurte. Odată cu înaintarea în vârstă a vacilor, se poate observa o ușoară creștere a duratei lactației.

În ce privește producția de carne, tineretul are la naștere o greutate corporală de 32-38 kg. În exploatare semiintensivă pentru producția de carne, în condiții bune de întreținere, taurinele din rasa Pinzgau de Transilvania realizează un spor mediu zilnic de 700-850 g/zi cu randamentul la sacrificare de 52%.

CARACTERE REPRODUCTIVE

Vârsta la prima fătare (VP) a populației din rasa Pinzgau de Transilvania este de 824 zile. Variabilitatea acestui caracter este foarte accentuată, cu limite minime între 20 de luni și 10 zile și maxime de 34 luni și 15 zile. Intervalul între fătări (CI) are valoarea medie de 396 zile și rezultă din însumarea duratei lactației totale și a repausului mamar (R.M.). Natalitatea este obișnuită de 85%.

Este o rasă longevivă (vacile pot fi exploatate până la vârsta de 10-12 ani), cu o constituție robustă, rustică – posedă o mare capacitate de adaptare la condițiile de mediu din zona premontană și montană, rezistentă la boli și intemperii, cu un temperament vioi și caracter docil.