ISTORIC

 

Așa cum sugerează și numele, rasa Highland este originară din Highlands și insulele din coasta de Vest a Scoției, fiind formată în condiții naturale extrem de neprielnice. De-a lungul timpului, crescătorii au avut mare grijă să păstreze caracteristicile originale ale acestor bovine.

Inițial, rasa a fost împărțită în două clase: Highland de Vest (West Highlands) sau Kyloe și Highlander. Astăzi toate bovinele apartinând rasei, se numesc Highland.

În 1884, când a fost înființată prima carte de rasă Highland (Herd-Book), majoritatea animalelor înregistrate erau de culoare neagră. Primul Herd-Book al rasei înregistra 561 de tauri, al doilea, 866 de vaci și 63 de tauri, iar cel de-al treilea un record de premii acordate bovinelor  Highland la spectacolele „Highland and Island Agriculture Society” din 1822 – 1884.

CARACTERISTICI

 

Taurinele din rasa Highland se exploatează exclusiv pentru producţia de carne. Animalele sunt robuste, au o rezistenţă foarte bună la condițiile nefavorabile de mediu, astfel se pretează la sistemul extensiv de exploatare (se cresc în libertate, în afara grajdurilor, chiar şi pe timp de iarnă).

Rasa Highland deţine următoarele caracteristici:

  • Roba este de culoare roşie spre aurie sau roşu pur, dar ocazional întâlnim animale de culoare cenuşie, galbenă, neagră sau albă;
  • Pielea este acoperită cu un păr foarte lung care imprimă rasei un aspect sălbatic;
  • Coarnele sunt lungi, curbate lateral sau în sus, cu vârful de culoare neagră;
  • Picioare sunt scurte şi drepte cu osatură rezistentă.
  • Dezvoltarea corporală este mică, talia la vaci fiind de 110-120 cm, iar la tauri de 125-128 cm;
  • Greutatea corporală la vaci este de 450-500 kg, iar la tauri de 550-600 kg.

Rasa se caracterizează printr-o rezistenţă deosebită la factorii de mediu nefavorabili, are capacitatea de a converti eficient pășunile sărace. Vacile din rasa Highland sunt remarcabile pentru longevitatea lor, multe dintre acestea fiind exploatate până la o vârstă medie de 18 ani, după ce au obținut în medie 15 viței. Instinctul matern este foarte dezvoltat, iar vițeii sunt rezistenți și au o creștere rapidă.

CALITATEA CĂRNII 

 

Rasa Highland are o carcasă de calitate premium, cu o carne cu un conținut redus în grăsimi, bine marmorată, care asigură suculență,o aromă distinctă și un gust special, de vânat.

Față de carnea obținută de la alte rase de bovine, carnea de vită Highland este sănătoasă, cu un nivel mai scăzut în grăsimi și colesterol și un conținut mai mare de proteine și fier.

Studiile efectuate în SUA au dovedit faptul că Highland are o carne cu un conținut de grăsimi și colesterol mai mic cu 38% , respectiv 4% decât carnea altor rase de bovine pentru carne.

În următorul tabel sunt prezentate cantitățile de grăsime, colesterol, proteină și fier din carnea de Highland, conform studiilor efectuate în Marea Britanie.

 

Bovine din rasa Highland Alte rase de bovine pentru carne
Grăsime 4.5g /100g 15.6g /100g
Colesterol 40.9mg / 100g 64.3mg / 100g
Proteină 20.7g / 100g 18.6g / 100g
Fier 2.1mg / 100g 2.0mg / 100g

 

Capacitatea dovedită a rasei Highland de a produce carne de calitate superioară fără adăugarea unor nutrețuri scumpe, de înaltă calitate face ca această rasă să fie alegerea perfectă pentru crescătorii care doresc să producă carne de vită în condiții ecologice.