ISTORIC
Rasa Aubrac este originară din Sudul Masivului Central şi este răspândită în partea de Sud a Franţei. Denumirea rasei provine de la satul emplematic al platoului: Aubrac. Prima intervenție în vederea ameliorării rasei este datorată călugărilor mănăstirii din satul Aubrac.
Adevărata muncă în vederea ameliorarii bovinelor din rasa Aubrac a continuat odată cu crearea Societății Agricole din Aveyron (Société d’Agriculture d’Aveyron) în 1840, apoi reluată de crearea cărții de rasa (Herd-Book) AUBRAC în 1894.
RĂSPÂNDIRE
La începutul secolului XX, rasa Aubrac era foarte răspândită în sudul și estul Masivului Central și chiar în țara mediteraneană. Rasă mixtă prin excelență, era folosită în mai multe scopuri: tracțiune, carne și lapte.
Datorită calităților incontestabile rasa s-a extins în mai multe regiuni din Franța, dar și dincolo de teritoriul francez. Astăzi mai mult de 15 țări au importat deja animale din rasa Aubrac și continuă să cumpere în mod regulat animale, material seminal sau embrioni. Printre țările care au importat animale Aubrac se numără: Germania, Irlanda, Elveția, Rusia, Lituania, Ungaria, România, Austria, Marea Britanie, Luxemburg, Spania, Portugalia, Canada, Statele Unite ale Americii, Maroc, Italia, Belgia, Noua Zeelandă, etc.
CARACTERISTICI
Roba cu nuanțe ce variază de la culoarea grâului până la un gri pal sau maron, coarne în formă de liră cu vârful de culoare neagră, ochi vioi și „machiați” cu negru (ochi andaluzi), de la prima vedere rasa Aubrac își afirmă prezența și își marchează diferențele. Dar frumusețea sa nu este totul.
Rasă rustică fără mari pretenții în ceea ce privește condițiile de hrănire și întreținere, Aubrac dezvoltă multe calități de reproducție incontestabile.
- Rusticitate
Formată pe platourile Aubrac, rasa se adaptează perfect condițiilor climatice extreme, aceasta putând fi exploatată în orice zonă de câmpie, deal sau munte.
Conformația rasei și ongloanele negre rezistente, îi permite rasei să parcurgă distanțe mari (transhumanță). Rasa este capabilă să consume cantități mari de furaje grosiere chiar și de slabă calitate și are o mare capacitate de adaptare.
- Fertilitate excelentă și fătări ușoare
Vaca Aubrac produce un vițel pe an (intervalul între fătări: 375 zile), independent și la costuri reduse (hrănire, monitorizare, îngrijire), indiferent de metoda de reproducere.
Fătarea este ușoară (uşurinţa la fătare este de 97%) și, în cele mai multe cazuri, nu necesită supraveghere din partea crescătorului, iar vițeii la naștere sunt robuști și viguroși (natalitate: 98%).
Rasa este recunoscută pentru calitățile ei maternale deosebite.
- Longevitate deosebită
Rasa Aubrac este o rasă longevivă, vacile fiind exploatate până la o vârstă medie de 11 ani, după ce au obținut în medie 9 viței (5% din vacile aflate în producție au peste 12 ani).
- Performanțe productive
Greutatea la fătare pentru masculi este de 40 kg, iar la femele 36 kg. Viţeii ajung cu uşurinţă la greutatea de 300-310 kg la vârsta de 210 zile, iar viţelele la greutatea de 270-280 kg.
Sporul mediu zilnic la vârsta de 210 de zile este de 1100-1200 g la masculi şi 900-1000 g la femele.
În condiţii bune de întreţinere, taurii ajung la o greutate de 900-1100 kg, iar femelele la o greutate de 550-800 kg.
STANDARDUL RASEI
- Culoarea
Roba este de culoare gri-maron, cu nuanţe ce variază de la culoarea grâului până la un gri pal. Pe grebăn şi pe crupă culoarea este mai închisă decât pe restul corpului. Această caracteristică este mai pronunţată la masculi.
- Extremitățile
Mucoasele, smocul din vârful cozii, ongloanele, vârfurile coarnelor și marginile urechilor și ale ochilor sunt de culoare neagră.
- Capul
Profilul capului este drept. Fruntea este largă și pătrată, acoperită cu păr, adesea ondulat. Ochii sunt vioi și „machiați” cu negru (ochi andaluzi), iar urechile sunt de dimensiuni medii, conturate cu negru.
- Trunchiul
Gâtul și flancurile sunt mai degrabă scurte, în timp ce pieptul și crupa sunt largi. Linia superioară este dreaptă, pieptul este foarte adânc iar coastele sunt rotunjite și convexe. Chiulota este largă și groasă, fiind bine descinsă până aproape de jaret.
- Membrele
Membrele sunt scurte și fine, însă cu o rezistenţă deosebită, bine adaptate pentru drumurile și cărările montane. Ongloanele sunt de culoare neagră, aplomburile sunt corecte.
- Coada
Coada este subțire, lungă și se termină cu un smoc de fire de păr de culoare neagră.
CALITĂȚILE CĂRNII
Rasa Aubrac produce carne de calitate superioară, asociată cu o finețe spectaculoasă a bobului. Datorită perselării și marmorării cărnii, această carne ne dezvăluie toate aromele tipice ale rasei Aubrac. Este, de asemenea, o carne deosebit de fragedă.
Carnea de Aubrac este deosebit de apreciată pentru următoarele calități:
- Este o carne sănătoasă – creșterea animalelor din rasa Aubrac se realizează, în general, pe baza metodelor tradiționale;
- Este o carne echilibrată din punct de vedere nutritiv;
- Este o carne gustoasă, cu calități gustative incomparabile, fiind apreciată pentru gustul fin și suculența dată de prezența grăsimii intramusculare.